Výroba olejov

Vyrobiť dobrý olej je veľká veda. Vyžaduje to vedomosti, kopec práce a veľkú poctivosť. Lebo pokaziť sa to môže v toľkých momentoch! Na kvalitu oleja vplýva:

  • Kvalita a odroda semena/rastliny,
  • pôda, nadmorská výška, počasie,
  • hnojenie, závlaha, pestovanie vôbec
  • denná a ročná doba zberu a spôsob zberu,
  • vek rastliny,
  • časť rastliny,
  • rýchlosť dopravy do destilérky,
  • spôsob destilácie,
  • spôsob a dĺžka skladovania.

Dá sa povedať, že kvalita olejov má tri stupne a tie sa pri testovaní zložito zisťujú:

  1. Pravosť oleja - až 80% olejov, ktoré majú na fľaštičke napísané "100% natural" je upravovaných.
  2. Čistota - nesprávne pestovaný, alebo destilovaný olej môže obsahovať úmyselne, alebo neúmyselne pridané toxíny - pesticídy, insekticídy, rozpúšťadlá.
  3. Účinnosť - aj keď olej krásne vonia, nemusí obsahovať jednotlivé účinné zložky v dostatočnej miere, takže nemá očakávané zdravotné účinky.  

doTERRA urobí v priemere 176 testov na každom oleji. 

Vyhľadajte si aj vy test svojho oleja. Na spodnej strane jednodruhového oleja máte dve čísla. Vrchné je trvanlivosť zatvoreného olej a spodné je číslo tzv. šarže (galónu s olejom). Zadajte na stránke https://sourcetoyou.com/en/quality toto číslo šarže a získate test na kontaminanty aj na obsahové látky v danom oleji. 

doTERRA má aj vlastné normy na obsahové látky jednotlivých olejov. Ide o záväzok účinnosti oleja. Táto norma sa nachádza v príručke doTERRA Chemistry handbook, ktorý si môžete zdarma stiahnuť TU. 

Pre zaujímavosť: pre