Výroba olejov
Vyrobiť dobrý olej je veľká veda. Vyžaduje to vedomosti, kopec práce a veľkú poctivosť. Lebo pokaziť sa to môže v toľkých momentoch! Na kvalitu oleja vplýva:
- Kvalita a odroda semena/rastliny,
- pôda, nadmorská výška, počasie,
- hnojenie, závlaha, pestovanie vôbec
- denná a ročná doba zberu a spôsob zberu,
- vek rastliny,
- časť rastliny,
- rýchlosť dopravy do destilérky,
- spôsob destilácie,
- spôsob a dĺžka skladovania.
Dá sa povedať, že kvalita olejov má tri stupne a tie sa pri testovaní zložito zisťujú:
- Pravosť oleja - až 80% olejov, ktoré majú na fľaštičke napísané "100% natural" je upravovaných.
- Čistota - nesprávne pestovaný, alebo destilovaný olej môže obsahovať úmyselne, alebo neúmyselne pridané toxíny - pesticídy, insekticídy, rozpúšťadlá.
- Účinnosť - aj keď olej krásne vonia, nemusí obsahovať jednotlivé účinné zložky v dostatočnej miere, takže nemá očakávané zdravotné účinky.
doTERRA urobí v priemere 176 testov na každom oleji.
Vyhľadajte si aj vy test svojho oleja. Na spodnej strane jednodruhového oleja máte dve čísla. Vrchné je trvanlivosť zatvoreného olej a spodné je číslo tzv. šarže (galónu s olejom). Zadajte na stránke https://sourcetoyou.com/en/quality toto číslo šarže a získate test na kontaminanty aj na obsahové látky v danom oleji.
doTERRA má aj vlastné normy na obsahové látky jednotlivých olejov. Ide o záväzok účinnosti oleja. Táto norma sa nachádza v príručke doTERRA Chemistry handbook, ktorý si môžete zdarma stiahnuť TU.
Pre zaujímavosť: pre